Terkkari ja lääkäri sanoivat mulle Suomessa, että Italiaan tultuani mun ruokavalio varmaan terveellistyy automaattisesti. No. Joo. Mä syön salaatteja ja juon tuoremehuja ja vettä. Yhden ainoan kerran olen tilannut täällä colajuoman. Ainut vaan, että olen alkanut syödä koulussa tauoilla sellaisia ällömakeita leivonnaisia tai suklaata tai kaakaota, jota en Suomessa harrastanut. Se on hassua, miten täällä on automaatit täynnä makeita leivonnaisia ja suklaata. Suomessa niissä on sipsejä ja karkkeja. Sipsejä tosin on täälläkin. Kaupoissa ei tosiaan juuri näy muita karkkeja kuin suklaata ja nekin vievät todella paljon vähemmän tilaa kuin Suomessa. Täkäläiset varmaan yllättyisivät, miten Suomessa on pieninkin kauppa omistanut yhden hyllyn karkeille.

Mutta Bevagnasta piti kirjoittaa. Bevagna sijaitsee 35 km:n päässä Perugiasta. Yliopisto järjesti sinne retken. Se on keskiaikainen kaupunki. Kävimme siellä kirkossa, seuraamassa paperin valmistusta, roomalaisen teatterin jäänteillä ja keskiaikaisen, rikkaan perheen asunnossa. Laitan kuvia ja kerron sitten lisää.

1820110.jpg

Kuvassa on kaupungin portti, josta luonnollisesti astelimme sisään. Kaikki ihmiset tuijottivat meitä, kun kuljimme ohi. En tiedä, käykö tuossa paikassa paljon turistiryhmiä, kun tuijotus oli niin ilmiselvää.

1820102.jpg

Kaupungin keskellä oli aukio, jolla oli kaksi kirkkoa. Tämä kuva on kirkosta, jonka sisällä emme olleet.

1820093.jpg

Sen kirkon ovi, jossa kävimme. Kirkossa oli ihmeen vähän penkkejä. Naureskelimme, että onko tämä tarkoitettu perheelle. No ei se ihan niin pieni sentään ollut. :)

1820087.jpg

Kirkon alakerrassa olevassa kappelissa oli tuollainen ikkuna, jossa oli portaat alla. Mietimme portaiden tarkoitusta ja symboliikkaa.

1820076.jpg

Kirkosta siirryimme kuuntelemaan, miten keskiajalla valmistettiin paperia. Mies esittelee konetta, joka paloitteli kankaat pieniksi paloiksi. Ennen konetta tämä oli täytynyt tehdä käsin, joten kone oli eräänlainen vallankumous paperin teossa.

1820046.jpg

Paperimassaa oli vedessä isossa tynnyrissä. Mies sekoitti ensin tynnyrissä olevaa massaa käsin, jonka jälkeen otti kaksi kehikkoa, joiden väliin paperimassaa kertyi veteen kastettaessa.

1820033.jpg

Valmis paperi! Neljä oppilasta sai myös kokeilla paperin tekemistä.

1820026.jpg

Valmiita papereita kankaissa kuivumassa. Niitä sai myös ostaa, jos halusi. Valmiita siis, ei noita roikkuvia. ;)

1820016.jpg

Keskiaikaisessa talousessa oleva sänky. Keskiajalla ihmiset olivat lyhyitä, mutta se ei ollut ainut syy sängyn kokoon. Ihmiset eivät nimittäin nukkuneet makuultaan, koska he pelkäsivät, että heidät sekoitettaisiin kuolleisiin, jos he olisivat makuuasennossa. Samoin hengitys kulki paremmin istuma-asennossa nukkuessa.

1820004.jpg

Asunnon sisustusta. Kuvat ovat talon yksityisestä huoneesta, jossa tapahtui talon yksityinen elämä. Sen jälkeen meidät vietiin vierashuoneeseen syömään keskiaikaista ruokaa. Söimme eilen mainitsemaani viini-hedelmäsekoitusta, pastaa (tietysti!), leipää, lihaa, juustoa ja kaikenlaisia muita ruokia. Se oli kovin mukava ateriahetki. :) Aterian jälkeen lähdimme takaisin Perugiaan.

Loppuun laitan pari kuvaa, jotka eivät liity Bevagnan retkeen millään tavalla. Ne on otettu Perugiasta sunnuntaina, kun täällä oli konsertoimassa orkesterit Turkista ja Kreikasta.

1819974.jpg

Tämän kuvan on tarkoitus osoittaa, miten screeni oli jaettu viiteen osaan ja ripoteltu lavan viereen. Toisella puolella oli kolme osaa ja toisella kaksi. Mielenkiintoinen ratkaisu sanoisin. Musiikki vei kyllä sen verran mukanaan, että alkoi tehdä mieli käydä Turkissa. :)

1819993.jpg